Despre Centrale termice în condensare

Centralele termice în condensare reprezintă o inovaţie tehnologică aplicată generatoarelor de căldura. Sistemul de operare al acestui tip de centrale este foarte simplu: în urma arderii combustibilului rezultă un amestec de gaze arse şi vapori de apă. Cantitatea de căldură ce ia naştere la ardere include atât puterea gazului, cât şi puterea rezultată prin condensarea vaporilor de apă. Astfel, datorită schimbătorului de căldură din oţel-inox cu modul premix, se obţine un randament superior şi o reducere substanţială a emisiilor de carbon şi noxe. Reutilizând energia gazelor de evacuare, centralele în condensare ating o eficienţă termică de până 108% (faţă de aprox. 94% în cazul unei centrale convenţionale) şi aduc economii de până la 35% la consumul de gaz şi, deci, şi la factură. Economii importante de energie se obţin, de regulă, în cazul sistemelor de joasă temperatură. Astfel, sistemele de încălzire prin pardoseală pot genera economii de până la 35%. În cazul unei instalaţii clasice – cu radiatoare tradiţionale, având un regim de temperatură înaltă, ajungându-se în această situaţie la economii de până la 15%.

Puterea termică a unui cazan este reprezentată de cantitatea de căldură pe care o produce.
Randamentul generatoarelor de căldură convenţionale se calculează în raport cu valoarea calorică netă, (Puterea Calorifică Inferioară) adică în raport cu cantitatea de căldură care poate fi folosită fără condensarea gazelor de ardere.
Randamentul cazanelor cu condensare, care se exprimă în realitate prin valoarea calorică brută, (Puterea Calorifică Superioară) adică toată căldura produsă prin ardere, este calculat pe baza aceluiaşi parametru, adică valoarea calorică netă, pentru a se putea face comparaţia între cifre omogene. Rezultatul este relevant: randamentul cazanelor cu condensare este mai mare de 100% iar în cazul folosirii gazului metan este de 108%.

This entry was posted in Fără categorie. Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *